Autor(id):
Küsimus:
Kontekst:
Bibliograafia:
Tõendatuse astme hinnang | Uuritavate arv | Mõju | Tõendatuse aste | Olulisus | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Uuringute arv | Uuringukavand | Nihke tõenäosus | Tõenduse ebakõla | Tõenduse kaudsus | Tõenduse ebatäpsus | Muud kaalutlused | valgurikast toitu | mitte | Suhteline (95% CI) | Absoluutne (95% CI) | ||
Reieluukaela murd; rohkem kui 0,8 g/kg vs vähem kui 0,8 g/kg valgu tarbimine kehamassi kohta päevas | ||||||||||||
41,a | vaatlusuuringud | väike | väike | suurb | suurc | puudub | 0/144580 (0.0%) | 0.0% | pooled HR 0.89 (0.84 to 0.94) | -- / 1,000 ( -- to --) | ⨁◯◯◯ Väga madalb,c | KRIITILINE |
Kogu keha luu mineraalne tihedus (BMD–Total Body - total body bone mineral density) | ||||||||||||
41 | vaatlusuuringud | väiked | väike | väike | väike | puudub | Neli uuringut hindasid valgu tarbimise mõju kogu keha BMD-le, millest üks nägi kasulikku mõju (Dawson-Hughes 2002) ja kolm ei leidnud olulisi mõjusid (Beasley 2014, Isanejad 2017, Rapuri 2003). Dawson-Hughes jt leidsid, et kõrgeima valgutarbimise tertsiil (18,2–29,1% koguenergiast; hinnanguline keskmine 1,17 g/kg kehakaalu kohta/päevas) oli oluliselt seotud kõrgema kogu keha BMD-ga 3-aastase jälgimisperioodi järel võrreldes madalaima valgutarbimise tertsiiliga (9,6–15,5% koguenergiast; hinnanguline keskmine 0,96 g/kg kehakaalu kohta/päevas; keskmine protsendiline muutus 0,6% vs -0,2%, vastavalt). See mõju ilmnes rühmas, kes võttis kaltsiumi- ja D-vitamiini lisandeid 3 aasta jooksul, kuid platseeborühmas ei leitud seost. Beasley jt leidsid, et iga 20%-line kalibreeritud valgu tarbimise suurenemine oli seotud mitteolulise kogu keha BMD suurenemisega naistel, kes olid 65- ja 75-aastased uuringu alguses 3-aastase jälgimisperioodi järel. Isanejad jt leidsid, et valgu tarbimine ei olnud oluliselt seotud kogu keha BMD-ga 3-aastase jälgimisperioodi jooksul ning Rapuri jt ei leidnud erinevusi kogu keha BMD-s nelja valgu tarbimise kvartiili vahel, mis ületasid soovitatud päevase koguse (0,95; 0,94; 0,98; 0,99 g/kg kehakaalu kohta/päevas; vastavalt 13,3; 15,2; 16,7; 19,5% energia tarbimisest) 3-aastase jälgimisperioodi järel. | ⨁⨁◯◯ Madald | ||||
Kogu keha luu mineraalne tihedus (BMC–Total Body - total body bone mineral content) | ||||||||||||
21,e | vaatlusuuringud | suurf | väike | väikeg | suurh | puudub | Kaks kohortuuringut hindasid valgu tarbimise mõju kogu keha luu mineraalsele tihedusele (bone mineral content - BMC) ja näitasid erinevaid tulemusi. Meng jt. uurisid 70–85 a naisi, lõplikus valimis 862 inimest keskmise vanusega 74,9 a. Leiti, et postmenopausis naistel, kelle valgu tarbimine ületas soovitusliku päevase koguse (rohkem kui 1,6 g/kg kehakaalu kohta/päevas), oli keha BMC võrreldes naistega, kelle valgu tarbimine oli madal (0.8 g/kg kehakaalu kohta/päevas) 5-aastase jälgimisperioodi järel 5,3% kõrgem (p < 0,05). Isanejad jt kaasasid naisi ≥ 65 a, analüüsis 544 uuritavat keskmise vanusega 68,1 a. Leiti, et valgu tarbimine ei olnud oluliselt seotud kogu keha BMC-ga 3-aastase jälgimisperioodi jooksul. Tulemus: Per unit increase in energy-adjusted protein intake: B -0.16 (standardviga 30,04, p = 0,159). | ⨁◯◯◯ Väga madalf,g,h | KRIITILINE | |||
Reieluukaela mineraalne tihedus (BMD–Total Hip) | ||||||||||||
51,i | vaatlusuuringud | suurf | väike | väike | väikej | puudub | Viis uuringut hindasid valgu tarbimise mõju kogu reieluukaela luuthihedusele (BMD), millest kaks leidsid kasulikud mõjud (Devine 2005, Langsetmo 2017) ja kolm ei leidnud olulisi mõjusid (Beasley 2014, Chan 2011, Rapuri 2003). Devine jt leidsid, et naistel, kelle valgu tarbimine ületas soovitusliku päevase koguse ( ˃ 1,6 g/kg kehakaalu kohta/päevas), oli puusa BMD oluliselt kõrgem võrreldes naistega, kelle valgu tarbimine oli madal (< 0.8 g/kg kehakaalu kohta/päevas) 1-aastase jälgimisperioodi järel (keskmine 824 vs 798 mg/cm2 vastavalt). Langsetmo jt näitasid, et kõrgem valgu tarbimine (iga standardhälve (SD) suurenemine valgutarbimisest tulenevast koguenergiast) oli seotud meeste kõrgema puusa BMD-ga 10,5–11,2 aasta jälgimisperioodi järel (beeta = 0,06, standardviga = 0,01). Teisest küljest leidsid Beasley jt, et iga 20% -line kalibreeritud valgu tarbimise suurenemine oli seotud mitteolulise puusa BMD suurenemisega naistel, kes olid 65- ja 75-aastased algusaastal, 3-aastase jälgimisperioodi järel. Chan jt leidsid, et valgu tarbimine ei olnud seotud puusa BMD %-lise muutusega meeste ja naiste puhul 4-aastase jälgimisperioodi järel. Rapuri jt ei leidnud erinevusi puusa BMD-s nelja valgu tarbimise kvartiili vahel, mis ületasid soovitatud päevase koguse (0,95, 0,94, 0,98, 0,99 g/kg kehakaalu kohta/päevas; vastavalt 13,3; 15,2; 16,7; 19,5% energia tarbimisest) 3-aastase jälgimisperioodi järel. | ⨁◯◯◯ Väga madalf,j | KRIITILINE | |||
Kõik murrud (all low trauma fractures), kogu valgu tarbimine (total protein) | ||||||||||||
42,k,l | vaatlusuuringud | suurm | väike | väike | väike | puudub | 0/0 | 0.0% | suhteline risk (RR) 0.94 (0.72 to 1.23) | 0 vähem / 1,000 ( 0 vähem to 0 vähem) | ⨁◯◯◯ Väga madalm | KRIITILINE |
Kõik murrud (all low trauma fractures), loomse valgu tarbimine | ||||||||||||
42,l,n | vaatlusuuringud | suurm | väike | väike | väike | puudub | 0/0 | 0/0 | suhteline risk (RR) 0.98 (0.76 to 1.27) | 1 vähem / 1,000 ( 1 vähem to 1 vähem) | ⨁◯◯◯ Väga madalm | KRIITILINE |
Kõik murrud (all low trauma fractures), taimse valgu tarbimine | ||||||||||||
32,l,o | vaatlusuuringud | suurm | väike | väike | väike | puudub | 0/0 | 0/0 | suhteline risk (RR) 0.97 (0.89 to 1.09) | 1 vähem / 1,000 ( 1 vähem to 1 vähem) | ⨁◯◯◯ Väga madalm | KRIITILINE |
Luu mineraalne tihedus (BMD), toidust saadav valk vs kontroll (follow-up: vahemik 3 kuud to 24 kuud) | ||||||||||||
23 | juhuslikustatud uuringud | suurp | väike | väike | suurq | puudub | Campbelli ja Tangi 2010 uuring hõlmas kahte eraldi uuringut, millest esimene (n = 13 sekkumisrühmas, 15 kontrollrühmas, 50–80 a), näitas, et sekkumise järel (3 kuud) ei muutunud luutihedus kontrollrühmas, kuid see vähenes toiduvalgu rühmas (algtase 1,183 ± 0.025 g/cm2 --- lõpptase 1,165 ± 0,024 g/cm2; P < 0,05) võrreldes algtasemega. Lisaks vähenes teises uuringus BMD kana- ja veiseliha rühmas (n = 15 ja 14) (1,143 ± 0,024 --- 1,131 ± 0,024 ja 1,140 ± 0,026 ---- 1,126 ± 0,025; P < 0,05) pärast sekkumist (<3 kuud) võrreldes algtasemega. Vastupidiselt sellele ei leidnud Jesudason jt 2013 (n = 164 sekkumisrühmas, 58,9 ± 0,6 a; n = 159 kontrollrühmas, 58,6 ± 0,6 a) mingit olulist muutust BMD-s (L2–L4, forearm, total hip, and femoral neck) toiduvalgu ja kontrollrühma puhul vastavalt 12 ja 24 kuu pikkuse ravi järel. | ⨁⨁◯◯ Madalp,q | ||||
Luu mineraalne tihedus (BMD), toiduvalk+toidulisandid vs kontroll (follow-up: 12 kuud) | ||||||||||||
14 | juhuslikustatud uuringud | suurr | väike | suurs | väike | puudub | Sukumari jt 2011 RCT on ainus uuring, mis kasutas toidu ja toidulisandite kombineeritud manustamist ning näitas märkimisväärset puusa- ja kogu keha BMD vähenemist 12 kuu jooksul mõlemas rühmas võrreldes algtasemega (P < .05). | ⨁⨁◯◯ Madalr,s |
CI: confidence interval; RR: risk ratio