Küsimus |
|
Sihtrühm: |
luumurru riski vähendamiseks või luutiheduse parandamiseks |
Sekkumine: |
sotsiaalvõrgustiku põhine lähenemine |
Võrdlus: |
standardravi/kohapõhine testimine/võrdlusgrupp puudub |
Peamised tulemusnäitajad: |
Reieluukaela murd; rohkem kui 0,8 g/kg vs vähem kui 0,8 g/kg valgu tarbimine kehamassi kohta päevas Kogu keha luu mineraalne tihedus (BMD–Total Body - total body bone mineral density) Kogu keha luu mineraalne tihedus (BMC–Total Body - total body bone mineral content) Reieluukaela mineraalne tihedus (BMD–Total Hip) Kõik murrud (all low trauma fractures), kogu valgu tarbimine (total protein) Kõik murrud (all low trauma fractures), loomse valgu tarbimine Kõik murrud (all low trauma fractures), taimse valgu tarbimine Luu mineraalne tihedus (BMD), toidust saadav valk vs kontroll Luu mineraalne tihedus (BMD), toiduvalk+toidulisandid vs kontroll |
Kontekst: |
Kas osteoporoosiga postmenopausaalsetele naistele ja vanemaealistele meestele soovitada valgurikast toitu või mitte, luumurru riski vähendamiseks või luutiheduse parandamiseks? |
ProbleemKas probleem on prioriteetne? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
Management of osteoporosis and the prevention of fragility fractures. SIGN, 2021 Ravijuhendis soovitusi ei antud. Järelati, et toidust saadava valgu ja luumurru riski seose osas ei piisavalt tõendusmaterjali, et teha soovitus. Kirjas on, et "toidust saadavad valgud on oluline osa tervislikust tasakaalustatud toitumisest", aga konkreetseid ühikuid ei ole välja toodud. Clinical guideline for the prevention and treatment of osteoporosis. NOGG, 2021 Ravijuhendis soovitusi ei antud. Viidatud uuringud on siia sisestatud (Groenendijk jt 2019. a SÜ-MA ja Darling jt 2019 SÜ-MA) Management of Postmenopausal Osteoporosis: ACOG Clinical Practice Guideline. ACOG, 2022 Ravijuhendis soovitusi ei antud. Viidatud uuring (Koutsofta jt 2018) on siia sisestatud. AMERICAN ASSOCIATION OF CLINICAL ENDOCRINOLOGISTS/AMERICAN COLLEGE OF ENDOCRINOLOGY CLINICAL PRACTICE GUIDELINES FOR THE DIAGNOSIS AND TREATMENT OF POSTMENOPAUSAL OSTEOPOROSIS-2020 UPDATE Ravijuhendis soovitusi ei antud. Teksti sees kirjas: Piisav valgu tarbimine (USA soovitatud päevane kogus, 0,8 g/kg) aitab vähendada luukadu (bone loss) reieluu proksimaalse osa murruga patsientidel. Eestis kehtivad riiklikud toitumissoovitused: WHO/FAO/UNU/EFSA (16, 38, 39) soovitavad täiskasvanutele 0,83 g kõrge bioväärtusega valke kehamassi kilogrammile päevas, põhinedes arvestuslikul keskmisel vajadusel (EAR), mis on 0,66 g kehamassi kilogrammile päevas. Valkude tarbimine 0,8 grammi kehamassi kilogrammile päevas (mõõduka kehalise aktiivsuse korral (PAL 1,6)) vastab ligikaudu sellisele valkudest saadavale energiakogusele, mis moodustab üldisest energia saamisest 10%. Seega 10 %E valkudest võib esitada kui madalaimat valgu tarbimise kogust tervetel täiskasvanutel PAL 1,6 juures. Vahemik 10–20 %E vastab umbes 0,8–1,5 g valkudele kilogrammi kehamassile päevas, PAL 1,6 puhul ligikaudu 10 %E ning PAL 1,4 korral ligikaudu 20 %E. Eakatel on sagedamini kroonilisi haigusi ning sellised olukorrad võivad periooditi viia kehavalkude kaole haiguse kataboolses faasis, ajutise voodiravi perioodil või söögiisu kaotamisel. Kaod tuleb taastada dieediga ning sel juhul võib olla vajalik täiendav toiduvalkude kogus (47). Lisaks võib seoses kõrgema eaga esineda sarkopeenia. Seda hinnatakse päevase lämmastiku kaona suurusjärgus 0,5 mg kehamassi kilogrammi kohta (8), mis toimub loomulikult ning ei ole tingitud vähenenud kehalisest aktiivsusest (48). Vaatamata lämmastiku tasakaalule leiti kahes uuringus (49, 50) vähenenud lämmastiku eritumine uriiniga, mis Campbell jt (49) uuringus oli seotud lihasmassi kaoga, viidates et eakad vajavad säilitamaks lihasmassi suuremat valkude tarbimist. Seega organismi lämmastikutasakaal iseenesest ei pruugi olla lihasmassi säilimise indikaatoriks. Võttes aluseks lämmastikutasakaalu uuringud lihasmassi säilitamise kohta on soovitatud suurendada valkude tarbimist vanuses üle 65 eluaasta. Vanusest tingitud energia tarbimise vähenemisega võib dieet, milles on valke 10–14 %E, mitte katta valguvajadust absoluutsummas. Soovitatav on valguvajadus, mis vastab 15–20 %E-st. Energia tarbimise vähenedes peaks valkude protsent energiast vastavalt suurenema. Kuna eakatel inimestel hakkab lihasmass vähenema, siis peaks toiduvalkude hulk suurenema nii, et nende osatähtsus energiast oleks vahemikus 15–20 %E. Põhjamaade toitumissoovitused: However, recent studies have found that intakes above the RI may be optimal to prevent decline of physical functioning (Geirsdóttir & Pajari, 2023). Therefore, the recommended range for older adults is 1.2–1.5 g/kg body weight, approximately 15–20 E%. For older adults, 18 E% is recommended for planning and assessment (Geirsdóttir & Pajari, 2023). |
|
Soovitud mõjuKui suur on eeldatav soovitud mõju? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
Darling jt 2019 Kõik murrud Darling jt 2019 metaanalüüsi (Darling AL, 2019) kaasati tervete täiskasvanute uuringud (healthy human adults). Dargent-Molina jt 2008: Keskmine valgutarbimine: koguvalk: 46 (7,5) g/p, loomne valk: 29 (8,8) g/p, taimne valk: 12 (3,0) g/p Valim, uuringu pikkus, uuritavate arv: postmenop. naised,; uuringup. 8,37 a; 36 217 (2408 luumurruga) uuritavat Feskanich jt 1996: Keskmine valgutarbimine: 79,6 g/p mediaan Valim, uuringu pikkus, uuritavate arv: naised 35-59 a; uuringup 12 a; 85 900 uuritavat Munger jt 1999: Keskmine valgutarbimine: 1,2 ühikut g/Kg/p Valim, uuringu pikkus, uuritavate arv: postmenop. naised 55-69 a, uuringup 1-3 a, 32 050 uuritavat. Mussolino jt 1998: Keskmine valgutarbimine: < 56 g/p– > 98 g/p Valim, uuringu pikkus, uuritavate arv: Euroopa (kaukaasia rass) mehed 45-74 a, uuringup 22 a, 2879 uuritavat Meyer jt 1997: Keskmine valgutarbimine: 0,8 Valim, uuringu pikkus, uuritavate arv: N ja M keskmine vanus 47,1 a, uuringup. 11,4 a, uuritavaid N 19752 / M 20035 Ühtegi statistiliselt olulist seost ei leitud kogu valgu (total protein) tarbimise ja kõigi murdude suhtelise riski (RR) vahel. RR = 0,94 (95% CI 0,72-1,23, P = 0,55) Ühtegi statistiliselt olulist seost ei leitud loomse valgu tarbimise ja kõigi murdude suhtelise riski (RR) vahel. RR = 0,98 (95% CI 0,76-1,27, P = 0,87). Ühtegi statistiliselt olulist seost ei leitud taimse valgu tarbimise ja kõigi murdude suhtelise riski (RR) vahel. RR = 0,97 (95% CI 0,89-1,09, P = 0,61) Darling jt 2019 järeldus: Tõenduse põhjal saab järeldada, et valgu tarbimise suurendamisel luude tervise osas tervetel täiskasvanutel on vähe kasu, kuid samuti pole mingit näidet kahjulikust mõjust, vähemalt uuritud populatsioonide valgu tarbimise piires (umbes 0,8–1,3 g/kg/päevas). Groenendijk jt 2019 Reieluukaela murd Groenendijk jt 2019. a metaanalüüsis (Groenendijk I, 2019) vaadati rohkem kui 0,8 g/kg kehamassi kohta päevas (tavalised riiklikud soovitused) ületava valgutarbimine mõju reieluukaela murdudele võrreldes väiksema toiduvalgutarbimisega vanemaealiste "tervete" seas (vanus ≥ 65, diagnoosi(de)ga inimeste või rohkem kui 20% mingi diagnoosiga inimeste uuringu jäeti välja ). Leiti, et rohke (rohkem kui 0,8 g/kg kehamassi kohta päevas) valgutarbimine vähendas statistiliselt oluliselt (pooled HR = 0,89; 95%CI 0,84–0,94) reieluukaela murdude teket 11%. Kogu keha luu mineraalne tihedus (BMD–Total Body - total body bone mineral density) Groenendijk et al 2019. a süstemaatilisse ülevaatesse (Groenendijk I, 2019) kaasatud kohortuuringute tulemused ei olnud ühesuunalised. Neli uuringut hindasid valgu tarbimise mõju kogu keha BMD-le, millest üks nägi kasulikku mõju (Dawson-Hughes 2002) ja kolm ei leidnud olulisi mõjusid (Beasley 2014, Isanejad 2017, Rapuri 2003). Kogu keha luu mineraalne tihedus (BMC–Total Body - total body bone mineral content) Groenendijk et al 2019. a süstemaatilisse ülevaatesse (Groenendijk I, 2019) kaasatud uuringute tulemused ei olnud ühesuunalised. Kaks kohortuuringut näitasid erinevaid tulemusi. Reieluukaela mineraalne tihedus (BMD–Total Hip) Groenendijk et al 2019. a süstemaatilisse ülevaatesse (Groenendijk I, 2019) kaasatud uuringute tulemused ei olnud ühesuunalised. Viis uuringut hindasid valgu tarbimise mõju kogu reieluukaela luuthihedusele (BMD), millest kaks leidsid kasulikud mõjud (Devine 2005, Langsetmo 2017) ja kolm ei leidnud olulisi mõjusid (Beasley 2014, Chan 2011, Rapuri 2003). Groenendijk jt 2019 järeldus: See süstemaatiline ülevaade toetab seisukohta, et valgu tarbimine ületades hetke soovitatud päevast kogust võib vähendada reieluukaela murru riski ja võib mängida kasulikku rolli luutiheduse säilitamisel ja kadumisel vanemaealistel täiskasvanutel. Koutsofta jt 2019 Koutsofta jt 2019 (Koutsofta I, 2019) süstemaatilisse ülevaatesse kaasati osteoporoosi diagnoosiga postmenopausaalsete naiste (50-80a) juhuslikustatud kontrolluuringud (RCT). Campbelli ja Tangi 2010 uuring hõlmas kahte eraldi uuringut, millest esimene (n = 13 sekkumisrühmas, 15 kontrollrühmas, 50–80 a), näitas, et sekkumise järel (3 kuud) ei muutunud luutihedus kontrollrühmas, kuid see vähenes toiduvalgu rühmas (P < 0,05) võrreldes algtasemega. Lisaks vähenes teises uuringus BMD kana- ja veiseliha rühmas (n = 15 ja 14) (P < 0,05) pärast sekkumist (<3 kuud) võrreldes algtasemega. Vastupidiselt sellele ei leidnud Jesudason jt 2013 (n = 164 sekkumisrühmas, 58,9 ± 0,6 a; n = 159 kontrollrühmas, 58,6 ± 0,6 a) mingit olulist muutust BMD-s (L2–L4, forearm, total hip, and femoral neck) toiduvalgu ja kontrollrühma puhul vastavalt 12 ja 24 kuu pikkuse ravi järel. Koutsofta jt 2019 järeldus: Toidus sisalduvad valgud annustes, mis on sarnased või kõrgemad kui soovitatud päevane tarbimiskogus, ei pruugi omada mingit positiivset mõju osteoporoosi ravimisel. |
Tulemused ei ole ühesuunalised. Ei ole selgelt näidatud, et toidust saadaval valgul on tulemusnäitajatele mõju. |
Soovimatu mõjuKui suur on eeldatav soovimatu mõju? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
Darling 2019 (Darling AL, 2019) järeldus: Raske on vastata küsimusele, kas on olemas lävi, mille juures valgu tarbimine muutub nii suureks, et see kahjustab luude tervist, kuna puuduvad andmed suure tarbimisega inimeste kohta. |
Uuringud puuduvad |
Tõendatuse kindlusKui kindel võib kokkuvõttes olla sekkumise mõju tõendatuses? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
Groenendijk et al 2019. a metaanalüüs (Groenendijk I, 2019) oli väga madala tõendatuse astmega, sest kaasas kohortuuringuid ning oli kaudne (ei kaasanud osteoporoosiga inimesi) ja andmete esitamine ei olnud korrektne (ei olnud rühmade suurusi raporteeritud). Darling jt 2019 metaanalüüsi (Darling AL, 2019) uuringusse oli kaasatud rohkem nooremaid inimesi, ei olnud osteoporoosiga inimesi sihipäraselt kaasatud. Koutsofta jt 2019 (Koutsofta I, 2019) süstemaatilisse ülevaatesse kaasati vaid naisi. Tõenduse kaudsust ja üksikuuringuid (väga vähe oli randomiseeritud uuringuid, neis väike valik) hinnates on tegu pigem väga madala tõendatuse astmega. Süstemaatilistes ülevaadetes ei saanud enamasti metaanalüüsi teha - liiga erinevad uuringud. |
|
VäärtushinnangudKas see, kuivõrd inimesed (inimeste erinevad alarühmad) peamisi tulemusi väärtustavad, varieerub või kui ebakindlad me nende hinnangutes oleme? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
Ei otsitud tõendust väärtushinnangute kohta. |
|
Mõjude tasakaalKas sekkumise soovitud ja soovimatu mõju vahekord viitab sekkumise või võrdlus(tegevuse) ülekaalule? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
n/a |
|
Vajaminevad ressursidHow large are the resource requirements (costs)?" |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
n/a |
|
Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlusMilline on ressursivajaduse (kulude) tõendatusse aste? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
n/a |
|
KulutõhususKas sekkumise kulutõhusus soosib sekkumist või võrdlust? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
n/a |
|
Võrdsed võimalusedKuivõrd sekkumine mõjutab tervisevõimaluste võrdsust? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
n/a |
|
VastuvõetavusKas sekkumine on huvitatud osapooltele vastuvõetav? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
n/a |
|
TeostatavusKas sekkumine on teostatav? |
||
Hinnang |
Uurimistöö tõendid |
Täiendavad kaalutlused |
|
n/a |
|
Hinnang |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Probleem |
Ei |
Pigem ei |
Pigem jah |
jah |
Varieerub |
Ei oska öelda |
|
Soovitud mõju |
Tühine |
Väike |
Mõõdukas |
Suur |
Varieerub |
Ei oska öelda |
|
Soovimatu mõju |
Suur |
Mõõdukas |
Väike |
Tühine |
Varieerub |
Ei oska öelda |
|
Tõendatuse kindlus |
Väga madal |
madal |
Mõõdukas |
väga |
kaasatud uuringud puuduvad |
||
Väärtushinnangud |
oluline ebakindlus või varieeruvus |
võimalik oluline ebakindlus või varieeruvus |
oluline ebakindlus või varieeruvus tõenäoliselt puudub |
oluline ebakindlus või varieeruvus puudub |
|||
Mõjude tasakaal |
soosib võrdlust |
pigem soosib võrdlust |
ei soosi sekkumist ega võrdlust |
pigem soosib sekkumist |
soosib sekkumist |
Varieerub |
Ei oska öelda |
Vajaminevad ressursid |
suur kulu |
Mõõdukas kulu |
mittearvestatav kulu ja sääst |
Mõõdukas sääst |
suur sääst |
Varieerub |
Ei oska öelda |
Vajaminevate ressursside tõendatuse kindlus |
Väga madal |
madal |
Mõõdukas |
väga |
kaasatud uuringud puuduvad |
||
Kulutõhusus |
soosib võrdlust |
pigem soosib võrdlust |
ei soosi sekkumist ega võrdlust |
pigem soosib sekkumist |
soosib sekkumist |
Varieerub |
kaasatud uuringud puuduvad |
Võrdsed võimalused |
vähendab võrdsust |
tõenäoliselt vähendab võrdsust |
tõenäoliselt ei mõjuta võrdsust |
tõenäoliselt suurendab võrdsust |
suurendab võrdsust |
Varieerub |
Ei oska öelda |
Vastuvõetavus |
Ei |
Pigem ei |
Pigem jah |
jah |
Varieerub |
Ei oska öelda |
|
Teostatavus |
Ei |
Pigem ei |
Pigem jah |
jah |
Varieerub |
Ei oska öelda |
Nõrk soovitus sekkumise poolt |
● |
Soovitus |
29. Suure luumurruriskiga patsienti nõustage täisväärtusliku toitumise teemal, rõhutades igapäevase valgutarbimise olulisust, et säilitada lihasmassi. (Nõrk soovitus, väga madal tõendatuse aste) |
Kaalutlused alamrühmade osas |
Rakenduskaalutlused |
Jälgimine ja hindamine |
Edasiste/täpsustavate uuringute vajadus |
1. The effect of protein diets in postmenopausal women with osteoporosis: Systematic review of randomized controlled trials. J Women Aging; 2019
2. High Versus low Dietary Protein Intake and Bone Health in Older Adults: a Systematic Review and Meta-Analysis. Comput Struct Biotechnol J; 2019
3. Dietary protein and bone health across the life-course: an updated systematic review and meta-analysis over 40 years. Osteoporosis International; 2019